"Leven met een stoma".
Bandagiste
Medische apparatuur verkopen online Verbanden, Orthopedische gezondheid, mobiliteit
Meest voorkomende vragen :
Er bestaat een zeer ruim gamma van zeer goed materiaal. Het komt erop aan om met de hulp van professionals het materiaal te kiezen dat het beste aan uw specifieke situatie is aangepast. Een systeem dat ideaal is voor uw buurman, zou u heel wat problemen kunnen bezorgen!
Niets houdt u echter tegen om er met uw stomaverpleegkundige, vertrouwde verpleegkundige of bandagist over te praten. Zij kunnen voorstellen om stomamateriaal uit te proberen.
Wij raden u aan om een materiaal te kiezen dat u een veilig en comfortabel gevoel geeft, dat uw huid goed beschermt en dat gebruiksvriendelijk is.
Perfect aangepast materiaal is van essentieel belang omdat het uw dagelijks leven gaat beïnvloeden. Is uw materiaal aangepast dan voelt u zich beter en veiliger.
In de eerste weken na een operatie is het normaal dat de stoma verandert. Hij wordt over het algemeen kleiner en vlakker. U moet de opening op de stomaplaat geleidelijk aanpassen aan de vorm en grootte van de stoma.
Het is heel belangrijk de plaat zo precies mogelijk uit te snijden om huidproblemen te voorkomen. De opening moet met de vorm en grootte van de stoma overeenkomen met een marge van 1 tot 2 mm om de stoma niet te kwetsen (één mal gebruiken).
Een stoma die vlakker wordt of zich terugtrekt, kan vaak ongemakken veroorzaken (lekken, irritatie...). Dan moet er misschien van materiaal worden veranderd.
In de maanden en jaren na de operatie kunt u vermageren of verdikken. Het risico bestaat dat er zich kleine lokale complicaties voordoen die de zorgen van de stoma veranderen. Ook dan zijn kleine aanpassingen soms onontbeerlijk.
Wacht niet te lang om advies te vragen aan de professionals in uw omgeving.
Wees gerust! Indien er geen complicaties zijn is het zeer eenvoudig om een stoma thuis zelfs te verzorgen. Vergeet niet dat een stoma geen wonde is en dat alle ontsmettingsmiddelen dus uit den boze zijn. Een gewone hygiënische verzorging volstaat. De huid met een pH-neutrale zeep wassen, goed spoelen, afdrogen en aangepaste verzorgingsproducten gebruiken … heel eenvoudig!
Wij stellen u voor om u te komen helpen in de eerste dagen na uw thuiskomst of later wanneer u zich daarvoor klaar voelt. Wij leren u stap voor stap alle handelingen om uw materiaal in de beste omstandigheden te vervangen. Ook al ondervindt u aanvankelijk nog wat moeilijkheden zult u geleidelijk aan zeker uw onafhankelijkheid terugwinnen. U zult zien dat wat nu ingewikkeld lijkt, binnenkort een dagelijkse handeling wordt.
Lukt het u toch niet of voelt u zich geruster wanneer u regelmatig door een verpleegkundige wordt bijgestaan? Ook dat is geen probleem. Zeer bekwame teams van thuisverpleegkundigen kunnen u komen verzorgen zolang u dat zelf wenst.
Vergeet echter niet dat uw zelfsbewustzaamheid het een waardevolle vorm van zekerheid en vrijheid biedt.
Hoe vaak het materiaal moet worden vervangen, hangt af van het type materiaal, de gevoeligheid van uw huid en uw behoeften.
Er wordt aanbevolen om de opvangzak geregeld te vervangen of te ledigen voordat de maximale capaciteit wordt bereikt. Door het extra gewicht komt de stomaplaat en ring onder druk en neemt het risico toe dat het hele systeem loskomt.
Wacht dus niet totdat er zich een ongelukje voordoet of het materiaal vanzelf loskomt om de nodige maatregelen te treffen.
Dicht kleine lekjes niet af. Langdurig contact van urine of stoelgang met uw huid kan zeer snel irritatie en kleine wonden veroorzaken.
Volg het advies van uw stomaverpleegkundige.
Hebt u nog vragen of wilt u persoonlijk advies?
Wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen.
U hebt inderdaad nagenoeg geen controle meer over de ontlasting van de stoelgang of urine en dat kan een correcte aanbrenging van het stomamateriaal bemoeilijken. Het is immers absoluut noodzakelijk dat uw huid perfect droog is voordat u het materiaal aanbrengt.
De beste momenten om de verzorging uit te voeren is zoveel mogelijk uren verwijderd van een maaltijd. ‘s Ochtends op nuchtere maag is vaak het meest gunstige moment om uitstroom van een actieve stoma tijdens de verzorging te vermijden.
Controleer de huid een laatste keer net voordat u het nieuwe materiaal bevestigt. Enkele kleine snufjes kunnen u helpen om dit ongemak zo veel mogelijk te beperken: tandtampons gebruiken, het Bricker-reservoir ledigen... Het gaat hier om eerder persoonlijke tips die onze stomatherapeuten u op eenvoudig verzoek met plezier uitleggen.
Wij raden u ook aan om rekening te houden met activiteiten, uitstapjes, bezoekjes, sporten, intieme betrekkingen... om het beste moment van de dag te kiezen voor de verzorging.
Behandel uw huid met zachtheid wanneer u het gebruikte materiaal verwijdert en de stoma verzorgt. Doe dat bij voorkeur met een pH-neutrale zeep en de nodige voorzichtigheid.
Gebruik uitsluitend producten die voor stomazorg geschikt zijn. Door zalven, crèmes, lotions of geneesmiddelen te gebruiken, kan het materiaal vroegtijdig loskomen en kunnen er onder de stomaplaat lekken ontstaan.
U moet weten dat de huidige stomaplaat uit hydrocolloïden is samengesteld. Dat is een soepele en kneedbare substantie die zich aan de huid vasthecht zonder ze aan te tasten en die gemakkelijk wordt verwijderd. Hydrocolloïden hebben een wondhelende werking en dragen actief bij tot de genezing van eventuele wonden rond de stoma.
Ze zijn verkrijgbaar in platen, poeders of pasta’s.
De pasta (in tube of in stift) is een bijzonder praktische vorm om het materiaal rond de stoma goed af te dichten of om een ongelijk huidoppervlak gelijk te maken.
Het poeder wordt uitsluitend gebruikt op vochtige wonden om het wondvocht te absorberen.
Er bestaan ook beschermingsfilms die u op voorhand kunt aanbrengen wanneer uw huid gevoelig is en er rood uitziet.
Hou er rekening mee dat elk product zijn specifieke indicaties en bijzondere gebruiksaanwijzingen heeft.
Neem contact met ons op. Wij beschikken over 'info fiches' die u op eenvoudig verzoek kunt verkrijgen.
Wees gerust! Het risico van een lokale ontsteking is minimaal in de thuisomgeving. Onthou goed dat alle ontsmettingsmiddelen op basis van chloorhexidine (Hibitane, Hacdil, Hibidil...), ether en alcohol verboden zijn. Zij zouden de huid wel eens kunnen irriteren of doen uitdrogen, waardoor de kleefkracht van het materiaal verandert.
Bepaalde ontsmettingsmiddelen zoals Eosine, Isobetadine of Hexomedine, mogen in geval van specifieke huidcomplicaties uitsluitend worden gebruikt op advies van uw arts of gespecialiseerde verpleegkundige. Grondig spoelen met een fysiologische zoutoplossing is dan onontbeerlijk om een chemische reactie met het product te voorkomen.
Doe niets impulsiefs ! een ongepaste handeling zou de kostbare huid rond uw stoma kunnen aantasten...
Win bij twijfel altijd het advies van specialisten in.
Het materiaal bestaat uit huidbeschermende substanties die de huid helemaal niet irriteren. Het komt echter heel af en toe voor dat er een allergische reactie op één van de bestanddelen optreedt.
Een allergie gaat vaak gepaard met jeuk. Heel vaak wordt er onterecht aan een allergie gedacht terwijl de roodheid een andere oorzaak heeft.
U kunt dit testen door een plaat gedurende enkele dagen op een ander lichaamsdeel te kleven en de huidreactie te observeren.
Indien het werkelijk om een allergie gaat, moet u van materiaal veranderen en zullen wij u helpen om een oplossing op maat te vinden.
Af en toe zien we dat de 2 plastic wanden van het zakje aan elkaar kleven en dat de ontlasting zich tegen de stoma opeenstapelt waardoor de plaat kan loskomen. Dat ongemak wordt veroorzaakt door de darmbewegingen die een vacuüm in het zakje doen ontstaan.
Dit veelvoorkomende fenomeen wordt vacuümeffect genoemd.
Om het te vermijden, kunnen we u enkele raadgevingen geven :
- Laat lucht in het zakje komen voordat u het aanbrengt.
- Leg een propje WC papier onderaan in het zakje.
- Bevochtig de wanden van het zakje met wat vaseline of talkpoeder op een wattenstaafje.
- Luit de filter met een kleefstip af.
Maakt u geen zorgen. Deze slijmpjes zijn normaal en kan zich gedurende verschillende maanden in mindere of meerdere mate voordoen.
Het gaat om het slijm dat wordt afgescheiden door het darmslijmvlies van het chirurgisch vervaardigd urinereservoir.
Het is geen teken van een infectie of etter.
U krijgt voor 3 maanden voldoende nachtzakken (20 eenheden) om ze eenmaal om de 5 dagen te vervangen.
Wij raden u aan om een vaste dag in de week te kiezen om het nachtzakje te vervangen (bv. elke maandag).
Spoel de zak elke dag met warm water en eventueel een beetje witte azijn.Het uiteinde dat – vaak met behulp van een specifiek tussenstuk – op het dagzakje wordt aangesloten, wordt met een dop of proper verband afgedekt.
Wij raden u aan om uw matras en beddengoed uit voorzorg te beschermen. Een ongelukje kan immers altijd gebeuren.
De manier waarop uw nachtzak wordt geplaatst is echter zeer belangrijk om te vermijden dat de urine stagneert, de uitstroomslangen zouden verdraaien of dat er aan de nachtzak wordt getrokken.
U zal zien dat het mogelijk is om ongestoord te slapen als het materiaal precies en correct wordt gebruikt.
U heeft misschien eenvoudigweg wat goede tips en een beetje tijd nodig om het nodige vertrouwen te verwerven en rustig te kunnen slapen.
Het is aanbevolen om het materiaal op een koele en droge plaats te bewaren, vooral bij warm weer.
Door grote temperatuurschommelingen kan de kleefkracht van de plaat verminderen.
De zakjes zijn niet biologisch afbreekbaar en mogen niet in het toilet worden doorgespoeld. Ze kunnen de leidingen verstoppen.
Bij de meeste merken zitten er in de verpakking van de opvangzakjes enkele plastic zakjes met een hermetische sluiting. Deze zakjes kan u kwijt in de gewone vuilbak.
Zodra uw andere eventuele wonden genezen zijn, kunt u uiteraard een douche of bad nemen. Het is geen probleem als er water in de stoma komt.
Indien u op vaste momenten van de dag ontlasting hebt, kunt u zelfs zonder stomamateriaal in bad gaan. Dat doet bijzonder veel deugd aan de huid rond de stoma.
Indien u met het zakje een douche neemt, drupt het water uiteraard op het zakje zonder er in te dringen. U moet er gewoon voor zorgen dat het zakje goed wordt afgedroogd.
Indien u zakjes met een filter gebruikt, raden wij u aan om die tijdens de douche of het bad af te sluiten met een kleefstip die u in elke verpakking vindt. Soms is het nuttig om het bovenste deel van de beschermlaag te verstevigen met een niet-allergische kleefstrook.
Het is altijd raadzaam om na het bad te controleren of het materiaal nog goed kleeft. Het is immers geen garantie dat een plaat die 2 uur in water is ondergedompeld nog een goede afdichting biedt!
U neemt het best een douche of bad net voor het vernieuwen van het stoma materiaal.
Het wordt aangemoedigd om alle gebruikelijke activiteiten weer op te nemen. Onterechte angst voor onder andere geurtjes, geluiden, loskomen van het materiaal zou u kunnen afremmen. Neem enkele voorzorgsmaatregelen zodat het zakje niet beschadigd raakt of wordt losgerukt. In tegenstelling tot de algemeen heersende gedachte is een stoma geen ondraaglijke ziekte of handicap. Opnieuw een 'normaal' leven leiden is wel degelijk mogelijk en wordt ten zeerste aangeraden.
Om de kleefkracht van het materiaal te vergroten, wordt er aangeraden om het in de buurt van een warmtebron op te warmen of enkele minuten tussen uw handen te houden voordat u de plaat op de huid plakt.
De huidplak wordt altijd van onder naar boven aangebracht. Plooien moeten worden vermeden omdat zij lekken kunnen veroorzaken.
Een goede 'truc' is om de huid goed strak te houden zodat er geen enkele plooi is wanneer u het zakje op zijn plaats brengt.
Wanneer het huidoppervlak ongelijk is, is het vaak nuttig om een dunne laag pasta aan te brengen om de aanhechtingszone van het materiaal gelijk te maken.
Oefen na de verzorging gedurende enige tijd een lichte druk op het pas geplaatste plaat uit om een perfect contact tussen de huid en de huidbescherming te bevorderen. Beweeg niet te snel (wacht enkele minuten met uw hand op het zakje), want elke wijziging van positie leidt tot een verandering van de vorm van uw buik en van de zones waar het zakje mogelijk kan loskomen. Het is nu nog niet het moment om te gaan turnen! Trek tot slot zachtjes aan het zakje om u ervan te vergewissen dat het materiaal goed is bevestigd.
Lexicon
Apparatuur voor stoma’s
Ensemble du matériel permettant le recueil des urines ou des selles qui s'écoulent de la stomie et la protection de la peau autour de celle-ci.
Auto-sondage
Sondage réalisé par la personne elle-même.
Bandagiste
Professionnel de la santé ayant obtenu un diplôme paramédical reconnu et agréé par l'INAMI voor la délivrance, entre autre, de matériel voor stomie et voor incontinence.
Bricker
Opération de dérivation urinaire externe qui consiste à interposer un petit réservoir créé avec un segment d'iléon entre les deux uretères et un orifice cutané externe qui constitue une stomie urinaire.
Cavillon
Film protecteur en spray de la firme 3M utilisé voor la prévention ou le traitement des irritations et rougeurs cutanées.
colostoma
Abouchement par acte chirurgical du colon (gros intestin) à la peau et création d' une stomie (anus artificiel) voor permettre l'évacuation des effluents intestinaux (selles moulées et consistantes).
Conform II
Gamme de matériel deux deliges de la marque Hollister.
Conveen
Gamme de produits voor l'incontinence urinaire(étuis péniens, sacs de jambe et poches à urines de nuit).
Dumonceau Medical Service - DMS(acronyme)
Société de bandagisterie à Bruxelles, spécialisée en appareillage de stomie, matériel d'incontinence et sondes urinaires.
Auto-sondage
Sondage réalisé par la personne elle-même.
Éuis péniens - Aussi appelé "Péniflow" ou "Pénilex"
Sorte de Condom ou collecteur externe qui s'applique sur le pénis voor récolter les urines dans un sac à urines.
ileostoma
Opération chirurgicale qui consiste à aboucher l'iléon (partie terminale de l'intestin grèle) à la peau voor créer une stomie qui permet l'évacuation de selles (liquides ou semi-liquides)
Son but est généralement de protéger des sutures chirurgicales réalisées en aval sur le colon pendant une période temporaire variant de 6 semaines à plusieurs mois et de réaliser une remise en continuité du circuit normal dans un deuxième temps opératoire.
Incontinence
Perte incontrôlée des urines ou des matières fécales aux causes multiples dont le relâchement des sphincters (incontinence d'effort), les vessies instables liées aux affections neurologiques (blessures médullaires, paraplégie traumatique, sclérose en plaque, accident vasculaire cérébral), l'énurésie ou la rétention urinaire (incontinence par regorgement).
Livraison de matériel à domicile
Service développé par certaines sociétés spécialisées qui assure la fourniture du matériel au domicile du client par un bandagiste agréé.
Lofric
Nom d'une gamme de sondes urinaires délivrées par la firme Astratech
Nova II
Nom de matériel de stomie en Systeem 2 deliges ( poche + plaque) de la marque Dansac.
Ostomy
Terme anglais signifiant stomie.
Poche
Matériel médical ressemblant à un petit sac permettant de collecter ce qui s'écoule de la stomie (selles, urines ou autres effluents)
Sensura
Nom de produit médical voor le recueil des selles ou des urines
Sondage intermittent
Technique permettant de réaliser des vidanges répétitives de la vessie à l'aide d'une sonde vésicale qui n'est pas maintenue en place (sondage IN/OUT)
Sonde urinaire
Cathéter ou tuyau souple et creux placé dans la vessie via l'urêthre voor permettre l'évacuation des urines.
Speedicath
Gamme de sondes urinaires prélubréfiées
Stoma care
Terme anglais désignant les soins spécifiques de stomie
Stomahesive
Pâte hydrocolloïde utilisée voor réaliser un joint péristomial et voor protéger la peau autour de la stomie, produit de la firme Convatec
Stoma Ilco
Association de patients stomisés
Stomathérapeute
Infirmière spécialisée dans les soins de stomie et d'incontinence
Stomie
Abouchement chirurgical d'un organe creux à la peau.
Teleflex
Nom d'une gamme de sondes urinaires délivrées par la firme Pabisch.
Ureterostomie
Abouchement chirurgical d'un uretère ailleurs que dans la vessie ; généralement à la paroi abdominale
Cette intervention fait généralement suite à l'ablation de la vessie.
Urostomie
Abouchement chirurgical d'un canal urinaire à la peau et création d'une stomie voor évacuer les urines.
De infofiches
Zijn tot uw beschikking op eenvoudig Verzoek
- Gebruiksaanwijzing voor de beschermingspasta
- Gebruiksaanwijzing voor de beschermingsfilm
- Gebruiksaanwijzing voor het poeder
- Informatie voor patiënten: stoma’s en geneesmiddelen
- Complicaties van een urinestoma: de afzetting van fosfaatkristallen
- Tips ter preventie van een urine-infectie (urostoma)
- De preventie van huidirritatie (ileostoma)
- De verzorging van een stoma stap voor stap uitgelegd (geïllustreerde fiches)
- Voedingsadvies voor mensen met een ileostoma
- Informatie voor patiënten met een suprapubische katheter
Informatieboekjes van het AFISCEP:
- Meer vrijheid dan u denkt... met een colostoma
- Meer vrijheid dan u denkt... met een ileostoma
- Meer vrijheid dan u denkt... met een urostoma
Brochures van de firma’s:
- Productfiches
- Een nieuw evenwicht: Leven met een stoma – praktische gids
Onze partners
-
Basilic Ortho Pedia
Bandagist - Orthopedist -
Aqtor
Bandagist - Orthopedist -
CaroSkin
Soin de votre peau. -
Rester Femme/
Esthéticienne en oncologie - Conseils -
Bellawear
Sous-vêtements et accessoires de stomie -
100 Differences
Habille les enfants extraordinaires. -
B Braun
Verkoop en distributie van medische apparatuur -
Amoena
Verantwoordelijk implantaten -
Anita
Beha, verantwoordelijk en badpakken -
Axamed
Producten voor de gezondheidszorg -
3M
Professionele implantaten -
Coloplast
Medische producten -
Convatec
Katheter -
Dansac
Katheter -
Eurotec
Katheter -
Hollister
Katheter